Dahlia cultuur
Classificatie
Gevuldbloemigen          
Teelt en verzorging

Home     Kom erbij!      Nieuws en Activiteiten       Cultuur     Dahlia's kopen    Dahlia's kijken      Dahliasites

Een overzicht van de classificatie met de typerende eigenschappen en kenmerken:

GEVULDBLOEMIGE DAHLIA'S

Dahlia's zijn er in vele bloemvormen. 
Op deze pagina vind u hoe deze vormen zijn ondergebracht in het dahlia classificatie systeem.

Decoratieve dahlia's.


De bloemen zijn geheel gevuld en hebben alleen lintbloemen.De bloemblaadjes zijn breed en plat en aan het uiteinde rond of iets puntig.Soms ook iets ingesneden.
Hoogte: van 40 tot 150 cm.
Bloemgrootte: van enkele cm.tot meer dan 30 cm.

Decoratief

Waterlelie dahlia's.


Waterlelie-dahlia's zijn behoren tot de groep Decoratief maar hebben een aantal specifieke eigenschappen.Het eigen karakter wordt gevormd door brede,stevige en platte bloemblaadjes.De bloem heeft een plat aanzicht en de diepte is ongeveer de helft van de doorsnede. In deze groep vinden we veel goede snijdahlia's.
Hoogte: vanaf 50 cm.
Bloemgrootte: meestal van 10 tot 20 cm.

Waterlelie type

Cactus dahlia's.


Bij de cactus dahlia zijn de lintbloemen voor meer dan tweederde opgerold.De bloemblaadjes bij bloemen van het type cactus kunnen zowel recht staan,maar ook naar binnen of naar buiten buigen.De bloemblaadjes zijn meestal smal en puntig, soms ook zijn de toppen diep ingesneden.Deze noemt men vaak " Spinnekop dahlia's".
Hoogte: van 40 tot 150 cm.
Bloemgrootte: vanaf 10 tot ruim 30 cm.

Cactus Dahlia

Semi-cactus dahlia's.


De bloemen zijn geheel gevuld en de lintbloemen zijn aan de basis iets breder en vlakker dan bij de echte cactus. Ze staan vlak of iets gebogen.De bloemblaadjes zijn voor minder dan de helft van de lengte opgerold.
Hoogte: van 40 tot 150 cm.
Bloemgrootte: vanaf 10 tot ruim 30 cm.

Semi-cactus Dahlia

Bal of bolvormige dahlia's.


De bloemen zijn geheel gevuld en de lintbloemen zijn naar binnen voor meer dan de helft opgerold tot een soort trechtertjes.De bloemvorm is rond,soms bovenop iets afgevlakt.
De opgerolde bloemblaadjes zijn spiraalvormig rond het centrum geplaatst.
Hoogte: vanaf 60 70 cm.
Bloemgrootte: meestal van 8 tot 12 cm.soms ook groter.

Bal Dahlia

Pompon-dahlia's.


De bloemhoofdjes zijn kleiner en ronder als de bal-dahlia's.De bloemblaadjes zijn over de gehele lengte naar binnen opgerold.
Hoogte: vanaf 50 cm.tot 100 cm.
Bloemgrootte: vanaf enkele (2) tot 6 cm.

Pompon Dahlia

Overig, Misceleneous

Soorten die bij geen van deze groepen zijn onder te brengen vallen onder de groep overige dahlia's. Tot deze groep behoren bijvoorbeeld Orchideebloemige dahlia's, Giraffe dahlia's en halfdubbele dahlia's , zoals b.v. : 

Dahlietta, Dahlinova
Een hybride uit een kruising met botanische dahlia's. De bloem is half gevuld. De belangrijkste kenmerken zijn een compacte, vertakte groei. Ze zijn rijkbloeiend en al vroeg in het voorjaar als bloeiende potplant te koop. Geschikt voor teelt in bloembak, containers en perk. 
Hoogte: 25 cm. 
Bloemgrootte: 7 10 cm.

Dahlinova

Giraffe

Een rijk sortiment aan vormen dus. Iedereen die van tuinieren houdt kan hieruit wel een keuze maken voor de eigen tuin. Voor de grote tuin, of de kleine. Of voor een tuin op kleur. Voor bloembakken, of in potten. Voor de patio, de serre, het terras en zelfs op het balkon.

Volgende Pagina: De teelt en verzorging van Dahlia's:   Meer

Laatst bijgewerkt 03.08.2006